DEN HAAG - Mensen die misbruik maken van het alarmnummer 112 worden sneller en eenvoudiger bestraft. Nu worden alleen notoire misbruikers vervolgd. Minister Remkes wil het mogelijk maken in minder ernstige gevallen boetes op te leggen.

Misbuikers met een mobiele telefoon worden straks bestookt met sms'jes om hen te wijzen op hun onverantwoordelijke gedrag. Mobiele telefoons waarvan de eigenaar niet is te achterhalen, bijvoorbeeld een pre-paidtelefoon, worden bij misbruik geblokkeerd.

Verder komen er camera's te hangen in telefooncellen waaruit regelmatig nodeloos 112 wordt gebeld, om de daders te achterhalen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft de maatregelen donderdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Broekzakbellers

Het alarmnummer krijgt jaarlijks zes miljoen telefoontjes. In bijna driekwart van de gevallen is spake van misbruik. Soms gaat het per ongeluk en is sprake van "broekzakbellers" die 112 bellen. Of mensen bellen het nummer voor nietszeggende voorvallen. Op woensdagmiddag en in schoolvakanties bellen vaak scholieren die niets beters hebben te doen.

Volgens de Telecommunicatiewet is vervolging van misbruik alleen mogelijk via een strafrechtprocedure. Dat is een tijdrovende en kostbare zaak. Daarom worden alleen notoire misbruikers vervolgd. Minister Remkes wil dat in minder ernstige gevallen boetes opgelegd kunnen worden.

Hoe hoog die zijn, kon een woordvoerder niet zeggen. Hij voegde er wel aan toe dat misbruikers mogelijk ook opdraaien voor de kosten die na een loze melding zijn gemaakt.