DEN HAAG - Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam heeft een uitbraak van de zeldzame geslachtsziekte LGV verzwegen. Artsen van de polikliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen van het medisch centrum verzuimden de ziekte te melden aan de Rotterdamse GGD. Ze wilden er eerst over publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift.

Dat stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag. De inspectie dient een klacht tegen de betrokken specialisten in bij het medisch tuchtcollege.

In januari 2003 meldden zich de eerste patiënten bij de polikliniek. Pas eind dat jaar kwam de GGD Rotterdam achter de uitbraak door een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift.

Gevaar

De specialisten van de soa-polikliniek spraken volgens de inspectie af de ontdekking van de ziekte geheim te houden, hoewel andere medewerkers erop aandrongen om de uitbraak toch te melden bij de GGD. De inspectie vindt dat de polikliniek de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht.

Het Erasmus Medisch Centrum ontkent dat de artsen van de soa-polikliniek de uitbraak bewust hebben verzwegen of de melding hebben vertraagd. Dit is gebleken uit intern onderzoek. Ook is de volksgezondheid niet in gevaar geweest, aldus het medisch centrum.

Verplicht

Volgens het Erasmus Medisch Centrum is ook niet duidelijk of artsen een geval van LGV verplicht moeten melden. De ziekte staat niet op een lijst met besmettelijke ziekten waarvoor dit wel geldt.

Het is goed dat de tuchtprocedure helderheid zal verschaffen over de meldingsplicht, hoe belastend die ook voor de betrokken medewerkers is, vindt het ziekenhuis.

Epidemie

Lymfogranuloma Venereum is een zeldzame infectieziekte die normaal alleen in de tropen voorkomt en al tien jaar niet meer in Nederland was opgedoken. Inmiddels is er in de Verenigde Staten en West-Europa een LGV-epidemie uitgebroken onder homoseksuele mannen.

In Nederland hebben zeker 101 mannen de ziekte opgelopen. Zij hebben een ernstige anale infectie. Klachten zijn verstopping, een pijnlijke ontlasting, darmkrampen en abcessen. LGV is goed te behandelen, maar kan chronisch worden als dit niet gebeurt.