AMSTERDAM - Meer schoolgaande jongeren van 12 tot en met 18 jaar doen aan seks dan tien jaar geleden. In 2005 heeft bijna eenderde van de scholieren in Nederland geslachtsgemeenschap gehad.

In 1995 was dat nog een kwart. Dat blijkt uit het onderzoek 'Seks onder je 25e', dat donderdag door Soa Aids Nederland tijdens een conferentie in Amsterdam wordt gepresenteerd. Ruim 4900 jongeren tussen de 12 en 25 jaar deden hieraan mee. Het vorige onderzoek was tien jaar geleden en werd onder 12- tot 19-jarigen gehouden.

Leeftijd

Jongeren worden seksueel actiever, maar de leeftijd dat zij voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben, is de afgelopen tien jaar gelijk gebleven. Voor de groep 12 tot en met 18-jarigen is de gemiddelde leeftijd nog steeds 15,1 jaar. Jongens beginnen iets eerder met vrijen dan meisjes, maar vanaf hun 17e halen de meisjes de jongens in qua ervaring.

Condoom en pil

Het gebruik van condoom en de pil is toegenomen bij 'de eerste keer'. Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren uit de lagere opleidingsniveaus (vmbo) meer seks hebben met partners, terwijl havo- en vwo-scholieren meer aan masturbatie doen. Ook hbo- en universiteitsstudenten masturberen vaker dan mbo-scholieren en buitenschoolse jongeren.

Tongzoenen

Tongzoenen is bij de jongeren gestegen in populariteit, van 64 naar 68 procent. Naarmate de jongeren ouder worden, kiezen ze ook vaker voor andere seksuele technieken zoals anale seks. Van de 21- tot 25-jarigen heeft 27 procent wel eens anale seks. Onder de 18- tot 21-jarigen is dat 16 procent.

Soa Aids Nederland

Soa Aids Nederland noemt het alarmerend dat bij anale seks in veel gevallen geen condoom wordt gebruikt. Van de heterojongens laat 55 procent een condoom links liggen, terwijl 71 procent van de meisjes aangeeft bij anale seks nooit een condoom te gebruiken.

Van de meisjes heeft 2,6 procent het afgelopen jaar ervaring gehad met een ongeplande zwangerschap. Eenderde van hen onderging een abortus. Bovendien zegt ruim 16 procent van de meisjes ooit gedwongen te zijn tot seksuele handelingen. Eén op de twintig jongens zegt hiermee te zijn geconfronteerd.

Informatie

School is veruit de belangrijkste informatiebron voor jongeren. Daarnaast halen vooral jongens informatie over seks van internet (tweederde). Van de meisjes gaat eenderde wel eens achter de pc zitten om informatie in te winnen. Zowel de meisjes als de jongens willen meer informatie krijgen over de manier waarop je vrijen leuker en makkelijker kunt maken. Jongens willen op de tweede plaats meer weten over versieren, meisjes willen graag meer weten over zwangerschap en kinderen krijgen.