AMSTERDAM - Radicale imams die in enkele moskeeën in Nederland de vernietiging van de vijanden van de islam prediken, zijn "lafaards". "Ze roepen dingen en duiken dan weg. Ze willen wel een Nederlands paspoort maar geen Nederlands leren."

Dat zei directeur Haci Karacaer van de Turkse islamitische beweging Milli Görüs donderdagavond tijdens een debat over de rol van islamitische intellectuelen. Hij reageerde op de radicale uitlatingen van enkele imams die het televisieprogramma NOVA vorige week uitzond. De voorgangers riepen om vernietiging van de vijanden van de islam, verheerlijkten het martelaarschap en verdedigden het recht van moslimmannen om hun vrouw te slaan.

Debat

Karacaer is ervan overtuigd dat er een discussie met de Egyptische en Syrische imams op gang was gekomen als ze Nederlands hadden gesproken. "Nu praten ze alleen in hun eigen omgeving, en als dat eens een keer in de buitenwereld wordt opgemerkt, doen ze niet mee in de discussie. Ik zou het debat met hen willen aangaan, hen recht in de ogen willen kijken en zeggen: zeg dat nog eens als je durft."

Volgens Nathal Dessing van het Leidse islaminstituut ISIM blijft de discussie in moslimkring over bijvoorbeeld radicalisme, de rol van vrouw of geloofsafval en bekering te veel binnenskamers.

"Moslims hebben hun handen vol aan het verweer tegen anti-islamitische stellingen die vooral sinds de aanslagen van 11 september steeds meer opgeld doen." Ze pleitte voor een grotere bijdrage van moslims aan het publieke debat, waarbij ook de grote diversiteit aan opvattingen in de Nederlandse islam tot uitdrukking komt.

De uit Marokko afkomstige econometrist en schrijver Fouad Laroui beklaagde zich over de onwetendheid over de islam onder zowel moslims als niet-moslims. "Als ik zelfs aan Nederlandse academici steeds moet uitleggen dat Allah dezelfde is als God, dan raak je een beetje ontmoedigd."

Maar ook moslimintellectuelen weten vaak weinig van hun eigen erfgoed, constateerde hij. Hij heeft sommigen van hen de bekende Egyptische korangeleerde Nasr Abu Zayd een ketter horen noemen omdat die de koran als een historisch bepaalde tekst ziet. "Om het Hollands te zeggen: dan breekt mijn klomp. Die discussie is in de negende eeuw ook al gevoerd."

Het debat was onderdeel van een serie lezingen en debatten over islam, gezag en leiderschap, georganiseerd door ISIM en het cultureel centrum Felix Meritis in Amsterdam.