DEN HAAG - Slachtoffers van ernstige delicten of hun nabestaanden worden voortaan beter ingelicht over het verloop van de strafuitvoering, als de dader een tbs-maatregel heeft gekregen. Bij het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem komt een landelijk loket om deze informatieverstrekking te regelen.

Dat heeft minister Donner van Justitie woensdag de Tweede Kamer in een brief laten weten. Als betrokkenen daarom hebben verzocht, krijgen zij informatie over de periode dat de dader verlof kan krijgen of vrijkomt. Daarvoor heeft justitie de afgelopen maanden een protocol ontwikkeld.

Slachtoffers

De bewindsman wil hiermee vermijden dat slachtoffers of hun nabestaanden de tbs-gestelde onverwacht ontmoeten omdat "dit een schok teweeg kan brengen en het slachtoffer psychische schade kan opleveren." Het OM is verantwoordelijk voor de informatieverstrekking.

Inhoud en doel

Behalve specifieke inlichtingen over hun eigen zaak, krijgen de betrokkenen ook algemene informatie over de inhoud en het doel van een tbs-maatregel. De informatievoorziening wordt in fases ingevoerd, omdat nu niet van alle slachtoffers bekend is of ze op de hoogte gehouden willen worden.

Eibergen

Donner heeft vorig jaar juni aan de Tweede Kamer beloofd dat hij met een regeling zou komen om de slachtoffers van tbs'ers beter te informeren. Aanleiding was de zaak in Eibergen waar een ontsnapte tbs'er dagenlang zoek was en uiteindelijk een meisje ontvoerde en misbruikte. De dader kreeg deze week tien jaar cel en opnieuw tbs opgelegd.