WASHINGTON - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag bepaald dat het executeren van mensen met een geestelijke achterstand in strijd is met de grondwet. De uitspraak is een van de belangrijkste van het hof in jaren over de omstreden doodstraf.

Het hof onderzocht de zaak van Daryl Atkins, een 24-jarige man met een IQ van 59. Hij is door een rechtbank in Virginia ter dood veroordeeld voor de ontvoering en moord op een Amerikaanse militair in 1996.

'Wrede en ongebruikelijke bestraffing'

Zes van de negen rechters stemden in met Atkins raadsmannen dat het ter dood veroordelen van geestelijk gehandicapte aangeklaagden in strijd is met het achtste amendement van de grondwet, dat 'wrede en ongebruikelijke bestraffing' verbiedt.

Laag IQ

Momenteel wachten ongeveer 3700 gedetineerden in de VS op de uitvoering van de doodstraf. Het is niet bekend hoeveel van de mensen in 'death row' een geestelijke achterstand hebben. De verwachting is dat veel veroordeelde moordenaars na deze uitspraak van het hooggerechtshof zullen pogen aan te tonen dat ze vanwege hun IQ niet geëxecuteerd mogen worden. Actiegroepen tegen de doodstraf in de VS hadden het donderdag over een belangrijke doorbraak.