ROTTERDAM - Bewoners van het wooncomplex Anopolis op de Kop van Zuid in Rotterdam mogen hun balkons en erkers weer gebruiken. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de bouwconstructie normaal gebruik toestaat. Dat heeft eigenaar Woonzorg Nederland van de huurwoningen in het complex woensdag bekendgemaakt.

Ruim een week geleden kregen de bewoners het advies de balkons uit voorzorg niet te betreden. De boutverbindingen van de balkons en erkers zouden mogelijk niet sterk genoeg zijn. Nu blijkt dat de ophanging tot 600 kilogram aankan.

TNO komt over een maand met de eindresultaten van het onderzoek naar de veiligheid van de constructie. Er is geen sprake geweest van instortingsgevaar.

In november 2004 bleek dat mogelijk iets mis was met de bouw. Een van de bewoners merkte dat zijn balkon iets verzakte toen hij erop stond.

Maastricht

In Maastricht ging het twee jaar geleden mis. In 2003 stortten van appartementencomplex Patio Sevilla vijf balkons naar beneden. Twee personen kwamen hierbij om het leven.

Het complex in de Rotterdamse wijk Stadstuinen bestaat uit 112 woningen: vijftig koopwoningen en 62 huurwoningen. De bewoners zijn overwegend senioren.