NABLUS/RAMALLAH/JERUZALEM - Twee gewapende Palestijnen hebben donderdagavond de joodse nederzetting Itamar vlakbij Nablus op de Westelijke Jordaanoever aangevallen. Bij de actie zijn vier Israëli's gedood, onder wie twee kinderen, aldus de Israëlische radio.

Ook kinderen gedood

De Palestijnen hielden enkele joden in gijzeling, voordat zij zelf door het Israëlische leger werden gedood. Volgens de Israëlische radio zijn vier kolonisten bij de actie gewond geraakt, onder wie kinderen.

Aanslag opgeëist

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist namens de "Brigades van Abu Ali Mustafa", aldus anonieme bellers in telefoontjes naar persbureaus. Abu Ali Mustafa was de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die vorig jaar door het Israëlische leger is vermoord in zijn kantoor in Ramallah.

Reactie op Israëlisch hek

Volgens één van de bellers is de aanslag een reactie op de bouw van een hek tussen Israël en de Palestijnse gebieden en op het binnendringen van het Israëlische leger in Palestijns gebied. Israël is begonnen met de bouw van een 110 kilometer lang hek langs de Westelijke Jordaanoever. Premier Sharon had donderdagavond een ontmoeting met veiligheidsadviseurs.