HEERLEN - Degene die vier jaar geleden Nicky Verstappen om het leven heeft gebracht, heeft waarschijnlijk helemaal niet de bedoeling gehad deze 11-jarige jongen te doden. Dat concludeert een Belgisch onderzoekster die in opdracht van de politie een daderprofiel heeft opgesteld, aldus een woordvoerder van de politie in Heerlen maandag.
Nicky Verstappen

Nicky Verstappen uit het Noord-Limburgse Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Anderhalve dag later werd zijn lichaam gevonden in de buurt van het kamp. De dader is nog steeds spoorloos.

Dutroux

De politie schakelde niet lang na de dood van de jongen de Belgische onderzoekster C. Hutsebaut in, die in eigen land na de verdwijning van Julie en Melissa een karakterschets maakte van de dader. Die bleek overeen te komen met de later gearresteerde verdachte M. Dutroux.

Vorig jaar gaf Hutsebaut een karakterschets van de moordenaar van Nicky aan de Limburgse politie. Hutsebaut zegt dus dat er geen sprake is van voorbedachte rade. Ze concludeert dat uit de manier waarop het lichaam is achtergelaten en de plaats waar het is gevonden.

Iemand die doelbewust een moord pleegt, doet meer moeite om een lichaam te verbergen en daarvan was in dit geval geen sprake, aldus de onderzoekster.

Seksueel misbruik

Ook de recherche gaat daar nu van uit, aldus de woordvoerder. "Nicky is door een man meegenomen, wellicht met de bedoeling hem seksueel te misbruiken", zegt de woordvoerder. "Maar er is iets fout gegaan en onbedoeld is Nicky daarbij om het leven gekomen.

Geen zware crimineel

De dader kan dan ook niet worden gezien als een zware crimineel, hij heeft de dood van Nicky waarschijnlijk niet gewild. Bovendien denken we dat hij het lichaam expres op een plek heeft achtergelaten waarvan hij wist dat we het daar snel zouden vinden".

De politie hoopt dat er alsnog bruikbare informatie binnenkomt nu duidelijk is dat het niet om een zware crimineel gaat.

/NIEUWSOuders vermoorde Nicky plaatsen noodkreet'Fouten bij onderzoek dood Nicky Verstappen'DNA verdachte Nicky Verstappen komt niet overeen