EEMNES - Ten noordoosten van Eemnes (Utrecht) is woensdag het eerste kievitsei gevonden. Dat heeft een woordvoerder van 'eerste kievitsei-organisatie' Vanellus Vanellus woensdag bevestigd. Het ei werd om 12.20 uur in de Eempolder gevonden door Henk van Bork uit Blaricum.

Van Bork is razend enthousiast over zijn vondst. "Vanellus Vanellus heeft het ei net gecontroleerd en het voldoet aan alle eisen om het eerste ei te mogen zijn. Prachtig natuurlijk, ik heb veertig jaar geleden ook al eens het eerste ei gevonden. Hier in de Eempolder zitten altijd heel veel vogels, dus hier wordt vaak het eerste ei gevonden", zei de Blaricummer. De vogelliefhebber was woensdag met een kameraad op pad om nesten te beschermen, toen ze het ei zagen.

Volgens de zegsman van Vanellus Vanellus is 16 maart redelijk laat voor het vinden van het eerste kievitsei. "Het komt door de recente vorst en sneeuw. De afgelopen jaren werd het eerste ei meestal rond 10 maart gevonden", aldus de woordvoerder.

Dubbele gevoelens

Liefhebbers van het zoeken naar kievitseieren liepen woensdag rond met dubbele gevoelens. Het eerste kievitsei werd dan wel gevonden, maar op dezelfde dag verbood de rechtbank in Leeuwarden het rapen van de eieren in Friesland. Die noordelijke provincie was de enige regio binnen de Europese Unie waar de eieren ook nog echt mochten worden opgepakt.