WASHINGTON - President Bush wil dat Paul Wolfowitz de nieuwe president van de Wereldbank wordt. De Amerikaanse president zei woensdag dat de onderminister van Defensie de geschikte man is om James Wolfensohn op te volgen. Deze 71-jarige Wereldbank-topman gaf in januari aan na tien jaar zijn functie te willen neerleggen. Dat gebeurt in juni.

De voordracht is verrassend. Wolfowitz' naam circuleerde al eerder, maar bij die gelegenheid liet de Amerikaanse regering weten dat de 61-jarige onderminister op zijn post zou blijven. Bush zei woensdag dat Wolfowitz "een sterke Wereldbank-leider zal zijn".

De president van de Wereldbank is traditioneel een Amerikaan. De Verenigde Staten hebben het meeste stemrecht bij de ontwikkelingsbank. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat altijd onder leiding van een Europeaan. Dat is besloten bij de oprichting van de twee instellingen.

Vaardig diplomaat

Bush verklaarde dat hij de wereldleiders zal bellen om zijn keuze toe te lichten. Hij noemde Wolfowitz een "man van veel ervaring in het leiden van grote organisaties als het Pentagon". Hij is een vaardig diplomaat die toegewijd is aan ontwikkelingszaken, aldus de president.

Wolfowitz wordt gezien als de leider van de zogeheten neo-conservatieven in de VS. Hij is de man achter het Irak-beleid van de Amerikaanse regering. Met een oorlog in dat land kan de democratie worden opgebouwd en uitgebreid naar elders in het Midden-Oosten, zodat het extreme geweld verdwijnt, zo luidt zijn opvatting.

Hij kwam bij de overheid in 1973, na een studie politieke wetenschappen in Chicago. In 1977 ging hij bij het ministerie van Defensie werken. Van 1982 tot 1985 was hij staatssecretaris van Buitenlandse zaken. Hij was toen betrokken bij de politieke overgang van de Filipijnen na het bewind-Marcos. In 1986 werd hij ambassadeur in Indonesië. Vanaf 1989 werkte hij onder de toenmalige minister van Defensie Dick Cheney en vanaf 2001 heeft hij de functie van onderminister van Defensie onder Donald Rumsfeld.