DEN HAAG - Een islamitische man die uit geloofsovertuiging weigert vrouwelijke ambtenaren van de Haagse Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) de hand te schudden, krijgt een maand geen uitkering. Dat bevestigde de advocaat van de man, J. Plokker, woensdag.

De werknemers van de SZW mochten in november van de SZW aangeven hoe ze denken over het weigeren van een handdruk. Naar aanleiding daarvan verklaarde de SZW dat er dan een andere respectvolle vorm van begroeting plaats moet hebben. Indien die niet plaatsheeft, is de dienst gerechtigd sancties op te leggen die verband houden met belediging.

Niet aanraken

Volgens Plokker is er wel degelijk sprake van een respectvolle begroeting. "Mijn cliënt geeft keurig aan dat hij vrouwen niet aanraakt, en dat heeft nooit problemen opgeleverd," aldus Plokker. "In 2002 en in 2003 heeft hij ook een vrouwelijke ambtenaar als begeleider gehad, en dat ging prima. Ook bij zijn werkgevers is er nooit een probleem geweest. Met de sanctie probeert de SZW zijn gedrag te veranderen, maar mijn cliënt doet dit al tijden zo."

Uitkering

De werkzoekende man kreeg in eerste instantie een korting van zijn uitkering van 10 procent opgelegd. Daarna ging er 20 procent af en een maand later werd zijn gehele uitkering ingehouden. Plokker heeft inmiddels een bezwaarschrift ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Wanneer zijn bezwaar ongegrond wordt verklaard, stapt hij naar de rechter.

Een woordvoerster van PvdA-wethouder Heijnen (Sociale Zaken) sluit niet uit dat de inhouding van de uitkering te maken heeft met andere zaken. "De reden van deze forse sanctie wordt momenteel onderzocht. Ook wordt gekeken of de richtlijnen correct zijn toegepast."

Solliciteren

Plokker betwijfelt of er andere legitieme redenen aan het licht komen. "Er staat in het rapport dat de man maar liefst een keer per dag moet solliciteren, terwijl dat normaal gesproken maar een keer in de week is. Daarnaast wordt wel drie keer naar het handen schudden verwezen. Dat lijkt me dan ook de belangrijkste motivatie van de SZW."

De raadsman noemt de sanctie rampzalig voor zijn cliënt en zijn gezin. "Hij kan een maand geen huur betalen. Hij komt hierdoor gigantisch in de problemen."