KHARTOUM - De Verenigde Naties hebben al hun niet-Sudanese medewerkers teruggetrokken uit een deel van het westen van Sudan. Dat is gebeurd na bedreigingen van Arabische milities aan het adres van VN-konvooien en alle buitenlanders.

Dat heeft de speciale VN-gezant voor Sudan, Jan Pronk, woensdag gezegd. De Nederlandse oud-minister hamerde er tevens op dat de regering in Khartoum meer moet doen om de Janjaweed te ontwapenen. Deze Arabische milities houden onder de zwarte bevolking van Darfur huis met moorden, verkrachtingen, plunderingen en vernielingen.

Janjaweed

"De Janjaweed-milities hebben gezegd dat ze nu alle buitenlanders en alle humanitaire konvooien van de VN zullen aanvallen", aldus Pronk. De VN hebben daarom al haar internationaal personeel in West-Darfur samengetrokken in de stad El-Geneina, aldus Pronk.

Chauffeurs

De bedreigingen zijn overgebracht aan de chauffeurs van beroofde VN-trucks. Mogelijk komen de dreigementen voort uit frustratie onder de militieleden, denkt Pronk. De strijders zijn boos omdat ze van de gouverneur van West-Darfur alle auto's die de overheid hen had verstrekt moeten teruggeven.

De VN maakten eerder deze maand bekend dat in de afgelopen anderhalf jaar in Darfur zeker 180.000 mensen zijn gedood. De volkerenorganisatie gaat nu uit van een gemiddelde van 10.000 doden per maand. De schatting is aanzienlijk hoger dan het getal 70.000, dat de VN tot vorige week gebruikten.