AMSTERDAM - Een 23-jarige Iraniër is woensdag voor een menigte van vijfduizend toeschouwers opgehangen, na eerst honderd zweepslagen te hebben ontvangen. De man was ter dood veroordeeld wegens verkrachting en moord op zestien jongens.

De veroordeelde, Mohammed Bijeh, werd opgehangen in de plaats Pakdasht, waar hij de moorden pleegde. Sommige toeschouwers gooiden stenen naar hem, toen hij de zweepslagen kreeg. Een nabestaande van een van de slachtoffers slaagde erin door het kordon te breken dat de politie had gevormd en stak de veroordeelde met een mes in zijn rug.

Bijeh pleegde de moorden tussen maart en september vorig jaar. Zijn slachtoffers waren tussen de acht en vijftien jaar oud. Een tweede verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid bij de moorden, maar is wel tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een aantal van de slachtoffers hielp ontvoeren. De moorden leidden tot grote verontwaardiging in Iran. Zestien politieagenten zijn berispt wegens nalatigheid in het onderzoek naar de moorden.