WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben een lijst opgesteld van een aantal methodes waarmee terroristen in de Verenigde Staten dood en verderf zouden kunnen zaaien. Onder de scenario's is de ontploffing van een nucleaire bom in een stad, de verspreiding van zenuwgas in kantoorgebouwen en een bomaanslag op een stadion.

Dat heeft het dagblad The New York Times woensdag gemeld. Het rapport, dat per ongeluk op internet is gezet, leest volgens de krant als een schets van de dag des oordeels - inclusief schattingen over slachtoffers en rampzalige economische schade.

De scenario's beschrijven bijvoorbeeld het opblazen van een chloortank (17.500 doden en meer dan 100.000 gewonden), het verspreiden van anthrax in vijf steden (13.000 doden) en de besmetting van de toiletten van een vliegveld, stadion en treinstation met longpest (2500 doden).

Het doel van het document, opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, is niet om het publiek angst aan te jagen, aldus functionarissen. Experts hebben ook geen betrouwbare informatie dat terroristen dergelijke aanvallen voorbereiden.

Het verslag wil aannemelijke en vernietigende dreigingen in kaart brengen waarop overheden zich meer zouden moeten voorbereiden. Over vliegtuigkapingen wordt niet geschreven, omdat daar al uitgebreide plannen voor zijn ontwikkeld.

Ook kan het verslag helpen bij de beslissing hoe de miljarden dollars aan antiterreurmaatregelen moeten worden verdeeld. Steden als New York en plaatsen met kwetsbare industrie zouden meer geld kunnen krijgen dan voorheen, terwijl minder kwetsbare gebieden het met minder zouden kunnen afdoen.