SEOUL - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoekt berichten over een uitbraak van de zeer besmettelijke vogelgriep in Noord-Korea. Gezondheidsdeskundigen hopen dat de berichten onjuist blijken te zijn, omdat het 'een nachtmerrie' zal zijn de ziekte binnen de geïsoleerde stalinistische staat te bestrijden.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde woensdag op basis van bronnen in Peking dat er vorige maand een uitbraak van vogelgriep was geconstateerd op een kippenboerderij in de omgeving van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Duizenden kippen zouden aan de ziekte zijn gestorven en de autoriteiten zouden noodmaatregelen hebben genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Vrees

Een Noord-Koreaanse regeringswoordvoerder heeft ontkend dat in het land vogelgriep is geconstateerd. Deskundigen van de WHO vrezen dat het weken kan duren voor er duidelijkheid is, omdat er in het land moeilijk aan informatie te komen is en omdat de autoriteiten de neiging hebben dit soort ontwikkelingen te ontkennen.

Nachtmerrie

"Het zou een nachtmerrie zijn de ziekte in Noord-Korea te moeten bestrijden. Het is nodig dat die bestrijding in samenwerking met de regering van een getroffen land gebeurt, maar dat zou met Noord-Korea wel eens niet zo gemakkelijk kunnen zijn", aldus een woordvoerder van de gezondheidsorganisatie.

Als de uitbraak van de ziekte wordt bevestigd, zullen veel kippen moeten worden afgemaakt. Dat kan weer problemen opleveren voor de Noord-Koreaanse bevolking, omdat kippenvlees voor hen een belangrijke bron van eiwitten is.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zegt over de ziekte te hebben gehoord van Noord-Koreaanse functionarissen die in Peking op bezoek waren. Die hadden verteld dat op de getroffen kippenboerderij de dode dieren waren begraven, maar dat hongerende Noord-Koreanen de kadavers hadden opgegraven om die op te eten.