BAGDAD - De Iraakse veiligheidstroepen waren woensdagochtend in hoge staat van paraatheid in verband met de eerste zitting van het in januari gekozen Iraakse parlement. Zeker vijf bruggen over de rivier de Tigris zijn afgesloten en de omgeving van de Groene Zone, waar de belangrijkste Iraakse instellingen en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd, is verboden voor verkeer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Iraakse autoriteiten zijn bang voor aanslagen op de dag van de historische bijeenkomst van het parlement. De militairen bij doorlaatposten hebben strikte orders om te schieten op iedereen die niet stopt.

Het nieuwe parlement kan woensdag een parlementsvoorzitter en een presidentiële raad kiezen, als de partijen daar tenminste overeenstemming over bereiken. Overeenstemming is er in ieder geval nog niet over de vorming van een regering van nationale eenheid. Eind vorige week bereikten Koerdische leiders met sjiitische partijen een principeakkoord over de vorming van een coalitieregering. Enkele dagen daarna riepen de Koerden echter op tot nieuwe onderhandelingen. Over bepaalde punten, onder meer over de etnisch-verdeelde stad Kirkuk in een olierijk gebied, zou nog verder moeten worden gepraat.

Verklaring

Deelnemers aan het overleg zeiden dinsdagavond dat de gesprekspartners dichtbij een akkoord over Kirkuk en andere heikele kwesties zijn. "We verwachten dat we binnen enkele dagen een verklaring kunnen tekenen", aldus het sjiitische parlementslid Mohammed Bahr al-Uloum. Een Koerdische politicus zei dat is besloten de kwestie-Kirkuk te laten rusten totdat in oktober een nieuwe grondwet wordt opgesteld.