DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag zeven mannen die waren betrokken bij het zogenoemde Dover-transport veroordeeld tot gevangenisstraffen tot tieneneenhalf jaar. Bij het transport vonden in juni 2000 58 Chinezen de dood.

Tegen de zeven waren straffen van zeven tot twintig jaar geëist wegens onder andere doodslag, maar dat achtte het hof niet bewezen. De hoogste straf was voor de 37-jarige G. Ö..

Ook de rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem vorig jaar tot de hoogste straf, negen jaar, maar de rechtbank achtte doodslag niet bewezen. Het hof rekent Ö. zijn houding zeer zwaar aan en kwam tot een hogere straf.

De rechtbank achtte wel dood door schuld bewezen maar daar staat een lagere maximumstraf op. Tegen dat vonnis ging het Openbaar Ministerie in beroep. Het OM vond dat de smokkelaars welbewust het risico namen dat de Chinezen zouden overlijden door hen in een veel te kleine warme ruimte te stoppen.

De veroordeling door het hof was precies twee jaar en één dag nadat de dode Chinezen in Dover achterin een koelwagen werden ontdekt. Uit Rotterdam waren de dag ervoor zestig Chinezen vertrokken. Slechts twee jonge mannen overleefden de smokkeltrip. De chauffeur van de vrachtwagen kreeg in Engeland veertien jaar gevangenisstraf.