HILVERSUM - De opkomst bij het referendum over de Europese grondwet moet minstens 30 procent zijn als de PvdA het oordeel van de kiezers hierover wil overnemen. Deze voorwaarde verbindt de partij aan de volksraadpleging.

Dat stelde PvdA-Kamerlid Timmermans woensdag in het Radio 1-Journaal. Hij noemde het opkomstpercentage van 30 procent "alleszins redelijk". Het CDA zei al eerder de uitkomst van het referendum alleen te respecteren als meer dan 30 procent van de kiezers zijn mening laat weten.

Richtcijfer

"Het is niet zo dat de 30 procent in beton is gegoten", zei Timmermans. Het is volgens hem meer een "richtcijfer". "Als voldoende mensen de moeite nemen te komen, dan houden wij ons aan de uitslag van het referendum. Als niemand komt, dan is dat impliciet een opmerking van de bevolking: 'politiek, zoek het zelf maar uit'."

Het referendum geeft de Nederlandse burger voor het eerst in de parlementaire geschiedenis de mogelijkheid een advies uit te brengen aan de Eerste en Tweede Kamer. In dit geval gaat het om een 'ja' of 'nee' tegen het verdrag van Rome, in de volksmond de Europese grondwet genoemd. Het verdrag moet er voor zorgen dat de Europese Unie ook op de langere termijn bestuurbaar blijft.