WASHINGTON - De voormalige Chileense dictator Pinochet had 125 geheime bankrekeningen in de Verenigde Staten. Daarop parkeerde hij vanaf 1979 minstens dertien miljoen dollar.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse senaat naar de financiële handel en wandel van de ex-dictator. Pinochets netwerk van rekeningen was veel groter en er waren meer banken bij betrokken dan tot nu toe bekend was, aldus de onderzoekscommissie bij de presentatie van het rapport dinsdagavond.

Aandelen

Pinochet blijkt ook over een langere periode geld, aandelen en obligaties in Amerika te hebben gehad dan was verondersteld. In juni onthulde de senaat al dat Pinochet over rekeningen met ongeveer acht miljoen dollar bij de Riggs Bank in Washington beschikte.

Vals paspoort

Uit het jongste onderzoek van de senaat blijkt verder dat Pinochet in 1996 met behulp van een vals diplomatiek paspoort een rekening opende bij het Britse filiaal van de Riggs Bank. Voor zijn arrestatie in 1998 was Pinochet regelmatig in Londen. Met twee andere valse paspoorten opende de ex-dictator rekeningen bij Riggs in Miami (Florida) en bij de Citibank in New York.

In verband met de geheime rekeningen bekende de Riggs Bank zich al schuldig aan witwaspraktijken. De bank gaat acht miljoen dollar betalen aan slachtoffers van misdaden die werden gepleegd tijdens het schrikbewind van Pinochet (1973-1990).