AMSTERDAM - GroenLinks, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad van Amsterdam, wil weer een tippelzone in de stad. Eind 2003 werd de tippelzone aan de Theemsweg (Westelijk Havengebied) gesloten, omdat daar te veel illegale en minderjarige vrouwen op af kwamen. GroenLinks wil nu een kleinere zone, dichter bij het centrum.

GroenLinks-raadslid Lonneke Lodder vindt dat de gemeente Amsterdam haar verantwoordelijkheid moet nemen. "De situatie van de prostituees verslechtert, zowel wat betreft hun gezondheid als hun veiligheid. Hulpverleners hebben nu geen zicht op de vrouwen. Er moet een plek komen waar zij mogen tippelen."

Dealers

Lodder denkt dat de problemen van de Theemsweg op te lossen zijn met een tippelzone die beter bereikbaar en kleinschaliger is. "We willen ons vooral richten op de verslaafde prostituees. Die komen sneller naar een plek waar je makkelijk kunt komen en waar misschien dealers in de buurt zijn, dichter bij de stad dus dan de Theemsweg."

Lodder heeft voor haar plan nog geen locatie op het oog. "Daar moet eerst goed onderzoek naar gedaan worden. De zone komt in ieder geval niet midden in een woonwijk."

De maatschappelijke organisaties die hulp bieden aan (verslaafde) prostituees in Amsterdam zijn volgens het GroenLinks-raadslid positief over het plan. "Iedereen ziet dat er iets moet gebeuren", aldus Lodder.