De Catalaanse leider Carles Puigdemont noemt de maatregelen van de Spaanse regering tegen Catalonië de ergste aanval op de regio sinds de periode van voormalig dictator Francisco Franco (1892-1975), en stelt dat de Catalaanse bevolking deze niet kan accepteren.

Dat zei de Catalaanse leider zaterdagavond in een televisietoespraak als reactie op de uitspraken van de Spaanse premier Mariano Rajoy, die eerder op de dag liet weten Puigdemont en de andere bestuurders in Catalonië te willen ontslaan. Vervolgens zou de Catalaanse bevolking binnen zes maanden een nieuw regionaal parlement moeten kiezen.

Volgens Rajoy gaan de separatistische leiders in Catalonië in tegen de grondwet en de andere wetten. Hij wil daarom het bestuur in Catalonië tijdelijk overnemen. Het besluit is nog niet bindend. De Spaanse Senaat zal aankomende vrijdag een besluit maken.

Spoedzitting

"Het ontslag van een democratisch gekozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat", aldus Puigdemont. "Maar we zullen blijven vechten", voegde hij eraan toe, zonder verdere concrete stappen te noemen.

Puigdemont roept het Catalaanse parlement bijeen om zich te buigen over de plannen. Puigdemont had vooraf gedreigd de onafhankelijkheid uit te roepen als Spanje de regionale autonomie van Catalonië zou intrekken. 

Protesten

Honderdduizenden aanhangers van de Catalaanse afscheidingsbeweging zijn zaterdag de straat opgegaan in Barcelona. Ze demonstreerden tegen de arrestatie van twee separatistische leiders en tegen het ingrijpen van Spanje. De lokale politie schat dat zo'n 450.000 mensen zich hebben aangesloten bij de manifestatie.

De betogers droegen Catalaanse vlaggen en borden met teksten als "Vrijheid, waardigheid, republiek" en "Help Catalonië". Ook Puigdemont sloot zich aan bij de betoging.

Premier Rajoy kondigt overname bestuur Catalonië aan
60
Premier Rajoy kondigt overname bestuur Catalonië aan

'Staatsgreep'

De voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell noemde het besluit van Rajoy om de regering van Catalonië naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen te houden 'een staatsgreep" en een "aanval tegen de democratie."

"Daarom willen we de burgers van dit land een boodschap van standvastigheid en hoop geven. Wij houden vandaag, na de ernstigste aanval op Catalaanse instellingen sinds deze zijn opgericht, vast aan de verdediging van de soevereiniteit van het parlement van Catalonië", aldus Forcadell.