ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft Michel S. dinsdag veroordeeld tot tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje uit Eibergen in mei vorig jaar. Ook acht de rechtbank bewezen dat de 38-jarige man uit Deventer een 14-jarig meisje uit Voorschoten seksueel heeft misbruikt.

De uitspraak van de rechtbank is conform de eis van het Openbaar Ministerie. S. verbleef tijdens de misdrijven in tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht, maar ten tijde van het misbruik in Voorschoten was hij op onbegeleid weekeindeverlof. De ontvoering van het meisje uit Eibergen vond plaats, nadat S. na een afspraak niet was teruggekeerd naar de kliniek.

De rechtbank rekent het S. zwaar aan dat hij het meisje uit Eibergen veertig uur lang heeft vernederd, dat hij haar al die tijd onder bedreiging van een mes heeft vastgehouden, haar meerdere keren heeft verkracht en onvoldoende eten en drinken heeft gegeven.

De man ontvoerde haar op 23 mei in Rekken en nam haar in een gestolen auto mee naar Duitsland. De Duitse politie kon S. op 25 mei in Münster aanhouden. Voor de ontvoering van het kind uit Eibergen heeft S. nog geprobeerd een 16-jarig Duits meisje te kidnappen. Ook die poging achtte de rechtbank bewezen.

Behandelbaar

De rechters nemen het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) over dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de misdrijven. Deskundigen van de justitiële observatiekliniek achten de kans op herhaling groot, maar volgens hen is de man behandelbaar.

S. was in tbs-kliniek Flevo Future terechtgekomen na een veroordeling tot twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging in 1995, voor onder meer verkrachtingen en bedreiging.

Grote overeenkomsten

De rechtbank noemde het opvallend dat er grote overeenkomsten bestaan tussen delicten die S. in het verleden heeft gepleegd en de huidige delicten. Zoals ook in het PBC-rapport staat beschreven, speelden ook bij die vroegere misdrijven frustratie, krenking, woede, bedreiging en alcoholgebruik een rol. "Hij heeft zich nu wederom schuldig gemaakt aan dit soort ernstige feiten, waarvan drie jonge meisjes het slachtoffer zijn geworden."

T. van der Goot, raadsman van S., moet nog met zijn cliënt overleggen, maar zal adviseren af te zien van hoger beroep. Het is volgens hem zaak dat S. zo snel mogelijk weer in tbs-behandeling gaat. Volgens Van der Goot denkt S. zelf dat hij in de toekomst weer vrij man zal zijn en dat zijn verblijf in een tbs-kliniek niet eindeloos zal duren.