BRUSSEL - In de Europese Unie kampen "mogelijk meer dan 200 miljoen" burgers met overgewicht of obesitas. Dat staat gelijk aan bijna één op de twee inwoners van EU-lidstaten.

De EU moet daarom dringend actie ondernemen tegen zwaarlijvigheid, om grote gezondheidsproblemen zoals massale stijging van het aantal diabetesgevallen of hartkwalen te vermijden. Dat heeft Europees commissaris Kyprianou (volksgezondheid) dinsdag gezegd bij de oprichting van een EU-platform tegen overgewicht.

De Cypriotische eurocommissaris wil voorlopig nog geen maatregelen verplichten voor de voedingsindustrie en reclamewereld om obesitas te vermijden. Binnen het platform wil hij komen tot afspraken voor zelfregulering met de industrie. Als die maatregelen geen effect hebben, zal Kyprianou over enkele jaren alsnog verplichtingen opleggen om suiker- en vetgehalten in voeding te verminderen.

"Actie tegen overgewicht is hard nodig", aldus Kyprianou. "Elk jaar komen er bijna 400.000 mensen bij die te zwaar zijn, onder wie vooral kinderen. De situatie in Europa is bijna vergelijkbaar met die in de Verenigde Staten." Naast de voedingsindustrie en reclamewereld zullen ook nationale experts op het gebied van volksgezondheid en consumentenorganisaties deel uitmaken van het platform, dat over enkele maanden al aanbevelingen moet doen.

Advertentieverbod

Volgens een woordvoerder van de internationale koepelorganisatie van adverteerders WFA zijn er "geen eenvoudige oplossingen mogelijk", maar is de inzet van de reclamebranche er in ieder geval wel op gericht een advertentieverbod voor jongeren of kinderen te vermijden. De Europese koepel van voedingsbedrijven CIAA wil vooral via voorlichting aan de consument gezonde voeding promoten.