DEN HAAG - De rechter in Den Haag beperkt VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali niet in haar uitingen over de islam. Een aantal individuele moslims had in een kort geding geëist dat Hirsi Ali zich voortaan niet meer kwetsend, grievend of godslasterlijk over hun geloof zou mogen uitlaten.

Ook vroegen deze moslims aan de rechter het de VVD-politica te verbieden om een vervolg te maken op de film Submission van Hirsi Ali en de vermoorde filmmaker Theo van Gogh. De rechter willigde ook dit verzoek niet in.

Film

De rechtbank oordeelde dinsdag dat er onvoldoende aanleiding is om de film te verbieden. Tot nu toe heeft het Kamerlid nog niet onrechtmatig gehandeld met haar uitspraken. De rechtbank gaf echter wel aan dat ze met haar uitlatingen over moslims de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht.

Pedofiel

Volgens rechter R. Paris zijn de termen "pedofiel" en "pervers" verwijzend naar de profeet Mohammed "ongelukkig gekozen", omdat dit een patroon vereist, terwijl het in het verhaal over Mohammed gaat om een eenmalige gebeurtenis. Hirsi Ali heeft deze termen een enkele maal gebruikt. "Daarmee is ze binnen de grenzen van het toelaatbare gebleven", concludeert Paris.

"Het is echter de vraag of een veelvuldig gebruik van deze of soortgelijke woorden nog wel zal vallen binnen de toegestane grenzen", aldus de rechter. Hiermee waarschuwt hij het VVD-Kamerlid deze uitspraken niet te herhalen.

Submission

Hirsi Ali werkt momenteel aan een vervolg op Submission. Deze film ging over de mishandeling van moslimvrouwen. Het thema van het tweede deel is de manier waarop volgens de politica de islam het individu onderdrukt.

Gezien de toelichting die Hirsi Ali op het tweede deel heeft gegeven, verwacht de advocaat van de eisers, R. Moszkowicz, dat het vervolg van Submission ook godslasterlijke elementen zal bevatten. Ook constateerde de raadsman dat Hirsi Ali blijft stellen dat de islam levensgevaarlijk is, "nog wel zonder onderscheid te maken tussen fundamentalistische islam en de islam in het algemeen."

Daar moest in zijn ogen direct een einde aan worden gemaakt. De rechter vindt dat er onvoldoende aanleiding is om het vervolg op Submission te verbieden. Hij meent dat de visie van Hirsi Ali in deze film niet onrechtmatig is.