MOSKOU - De Russische krant Moskovski Komsomolets heeft dinsdag openlijk twijfels geuit over de officiële lezing van de dood van de Tsjetsjeense opstandelingenleider Maschadov. De Tsjetsjeen zou na ondervraging zijn gedood en niet zoals het Kremlin beweert tijdens een operatie van speciale eenheden, aldus het dagblad.

"Maschadov is ondervraagd voordat hij werd gedood door kogels. Daarna is zijn lichaam neergelegd in het dorp Tolstoj-Joert waar een speciale operatie is gesimuleerd", zegt de doorgaans goed in Tsjetsjeense aangelegenheden ingevoerde krant.

Het dagblad zet ook vraagtekens bij het ondergrondse onderkomen waar Aslan Maschadov zich volgens het Russische leger zou hebben opgehouden. Het had geen systeem voor luchtverversing. De rebellenleider zou het er volgens de krant nog geen tien minuten hebben uitgehouden.

10 miljoen dollar

De Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB maakte dinsdag bekend dat het 10 miljoen dollar heeft betaald voor informatie die leidde naar de verblijfplaats van Maschadov. In september loofde de dienst een beloning uit voor informatie die zou leiden tot de arrestatie of dood van de rebellenleider. Tsjetsjenen zouden hebben onthuld waar Maschadov zich ophield.

"Deze burgers hebben hun monetaire beloning volledig uitbetaald gekregen. Indien nodig zullen wij ze helpen naar een andere Russische regio te verhuizen of naar een moslimland", maakte de dienst bekend. Ook in de toekomst zal de FSB geld uitloven voor inlichtingen en mensen die rebellenleiders aanbrengen een veilig heenkomen bieden.