ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak tegen Michel S., die wordt verdacht van ontvoering en verkrachting van het 13-jarig meisje Wei Wei Hu uit Eibergen in mei 2004. Het Openbaar Ministerie eiste tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen de 38-jarige man uit Deventer.

S. wordt ook verdacht van seksueel misbruik van een 14-jarig meisje uit Voorschoten. In de tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht waar hij verbleef, zou hij via internet met het meisje contact hebben gelegd. De verdachte was in de kliniek terechtgekomen na een veroordeling tot twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging in 1995 voor onder meer verkrachtingen en bedreiging.

Weekendverlof

Het meisje uit Voorschoten werd slachtoffer van S. tijdens een onbegeleid weekendverlof, waarvan hij niet vrijwillig terugkeerde. Familie bracht hem later terug naar de kliniek.

Op 11 mei had S. een afspraak met een instelling waar hij werd geholpen voor zijn alcoholprobleem, op voorwaarde dat hij gehaald en gebracht werd. Die dag ging het echter mis, kreeg S. geen begeleiding van de tbs-kliniek en mocht hij alleen op pad. Dit keer keerde hij helemaal niet meer terug. Hij stal een auto en ontvoerde op 23 mei in Rekken het 13-jarig meisje uit Eibergen.

Onder bedreiging van een mes hield hij haar veertig uur vast en verkrachtte haar in die tijd meerdere malen. De Duitse politie kon de man op 25 mei in Münster aanhouden.

/TOELICHTING

We hebben de zaak van de 13-jarige scholiere Wei Wei Hu vanaf het begin op de voet gevolgd. De zaak Wei Wei Hu werd bekend doordat opsporingsdiensten alles in het werk stelden om haar te vinden (onder meer gebruikmakend van haar naam en woonplaats). Na haar ontvoering is Wei Wei Hu - met instemming van haar ouders - meermaals in de publiciteit getreden. Zo gaf ze onder meer een tv-interview aan het Jeugdjournaal.