MANILLA - Bij een gevangenisoproer in de Filippijnen zijn drie kopstukken van de islamitische terreurbeweging Abu Sayyaf gedood. De belangrijke militante leiders, verbonden met het netwerk al-Qaeda, kwamen om het leven toen de politie dinsdag met een bestorming een einde maakte aan een opstand die een dag eerder was uitgebroken.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bij het neerslaan van de revolte kwamen in totaal zeker 22 gedetineerden om het leven. Volgens de Filippijnse politie gaat het bij de gedode leiders om Galib Andang alias Commander Robot, Alhamser Limbong alias Commander Kosovo en Nadjmi Sabdulla alias Commander Global. Zij waren betrokken bij aanslagen en de ontvoering van buitenlanders en Filippijnen.

De rebellie van de moslimextremisten in het extra beveiligde complex Camp Bagong Diwa in de Filipijnse hoofdstad Manilla had al enkele gevangenen het leven gekost. De rebellen doodden drie bewakers.

Vuurwapen

Volgens ooggetuigen en de politie slaagde een gedetineerde er tijdens het ontbijt in een vuurwapen van een cipier te bemachtigen. Andere gevangenen sloten zich bij hem aan. De groep gaf geen gehoor aan een ultimatum van de politie om de actie te beëindigen. De gedetineerde rebellen eisten onder meer een spoedig proces.