HILVERSUM - De politie Noord- en Oost-Gelderland is op zoek naar twee mannen die door getuigen zijn gezien in het gezelschap van Christel Ambrosius. Deze 23-jarige vrouw werd op 9 januari 1994 in het huis van haar grootmoeder in Putten verkracht en vermoord. De geruchtmakende zaak werd bekend onder de naam de Puttense moordzaak.

De politie deed maandag in het tv-programma Opsporing Verzocht een oproep aan getuigen zich alsnog te melden. In mei 2003 heropenden het Openbaar Ministerie in Zutphen en de politie het onderzoek, nadat een eerder onderzoek op een debacle was uitgelopen.

Gevangenisstraffen

In dat eerdere onderzoek werden twee mannen, inwoners van Putten, veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Pas nadat zij hun straf hadden uitgezeten werd duidelijk dat zij niets met de zaak te maken hadden.

Het nieuwe onderzoek heeft uitgewezen dat Christel Ambrosius kort voor haar gewelddadige dood heeft gesproken met twee mannen. Op de bewuste zondag hebben getuigen de vrouw in Putten zien fietsen, op weg van het huis van haar moeder in het centrum van Putten naar dat van haar oma aan de rand van het Veluwse dorp. In haar kielzog fietsten twee jonge mannen, aldus de politie.

Later zagen weer andere getuigen Ambrosius in gesprek met mogelijk de zelfde twee mannen, op de kruising van de Bosrand en de Driewegenweg, circa honderd met verwijderd van het huis van haar oma. Tenslotte zag een getuige een vrouw met lang haar - vrijwel zeker Christel Ambrosius - in het huis van haar oma, die op dat moment zelf niet aanwezig was.

Opmerkelijk

Volgens de politie is dit laatste feit opmerkelijk. Christel Ambrosius had niet de gewoonte dat huis te betreden als haar oma er niet was. De politie vermoedt dat zij op dat moment in het gezelschap van een of meerdere personen is geweest. De oma vond haar kleindochter later die dag levenloos in haar huis.

Ook vermoedt de politie dat de vrouw een afspraak heeft gehad, op eerder genoemde kruising. Omdat de persoon of personen van de afspraak nog niet was verschenen, zou Ambrosius een extra rondje hebben gefietst.

Getuige

De politie zoekt nog een specifieke getuige, zo bleek in Opsporing Verzocht. Het gaat om een man van circa 1.90 meter, destijds circa 25 jaar oud, gekleed in een bruine jas en dito hoed. Deze man zou een belangrijke getuige kunnen zijn geweest.

De nieuwe informatie is voortgevloeid uit een zogeheten buurt- en passantenonderzoek. Sinds mei 2003 zijn in het kader van de zaak ongeveer 2700 mensen gehoord en hebben 1600 mensen medewerking verleend aan een vergelijkend DNA-onderzoek. De politie beschikt over een DNA-spoor, dat destijds in de vorm van een spermadruppel op het lichaam van slachtoffer Ambrosius is gevonden.