BEIROET - Bijna een miljoen mensen zijn maandag in de Libanese hoofdstad Beiroet de straat opgegaan om te betogen tegen de Syrische aanwezigheid in Libanon. De demonstratie was georganiseerd door de anti-Syrische oppositie in het land, meldde een woordvoerder van het stadsbestuur.

Een politiewoordvoerder stelde dat de toeloop zo groot was dat het verkeer op de noordelijke en zuidelijke toegangswegen naar Beiroet vastliep. De actievoerders kwamen met bussen, auto's en zelfs boten naar de Libanese hoofdstad.

De woordvoerder van het stadsbestuur stelde dat er zeker 2,5 keer zoveel mensen waren als bij de pro-Syrische betoging afgelopen dinsdag in de stad. In tegenstelling tot eerdere demonstraties steunden veel soennitische moslims de druzen en christenen in het anti-Syrische protest.

Moment stilte

De Libanese televisie toonde beelden van de menigte, waarin veel betogers met de Libanese vlag zwaaiden. De demonstranten namen om 11.55 uur (Nederlandse tijd) een moment van stilte in acht, omdat vier weken geleden precies op dat tijdstip de anti-Syrische premier Rafiv al-Hariri werd vermoord.

De demonstranten eisten de waarheid op over de dodelijke aanslag op Hariri. "We zijn niet bang en we zullen niet stoppen voordat de waarheid bekend is", zei Bahia Hariri, de zus van de vermoorde oud-premier.

Ongenoegen

Ook uitten de betogers hun ongenoegen over het besluit van president Emile Lahoud vorige week donderdag om de pro-Syrische politicus Omar Karami opnieuw als premier aan te stellen. Karami bood begint maart het ontslag van zijn voltallige kabinet aan, naar aanleiding van het tumult rond de moord op Hariri.

Bronnen in Beiroet lieten maandag weten dat Karami dinsdag begint met de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering. Daarbij zou hij ook vertegenwoordigers van de anti-Syrische oppositie willen betrekken.

Syrië heeft 14.000 militairen in Libanon. De Syrische president Assad kondigde onlangs aan dat ze eerst naar de Bekaa-vallei, in het oosten van Libanon, worden verplaatst en daarna naar de Syrisch-Libanese grens.