EINDHOVEN - Een eerste groep van ruim 150 Nederlandse militairen is maandag vanuit Irak teruggekeerd in Nederland. Ze maakten de afgelopen maanden deel uit van de Stabilisation Force Iraq SFIR5. Minister Kamp van Defensie verwelkomde de militairen op de vliegbasis Eindhoven, waar ze ook werden opgewacht door honderden familieleden en vrienden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De thuiskomst werd een groot feest. Tientallen spandoeken heetten de militairen op alle mogelijke manieren welkom. Daarnaast waren er veel bloemen en ballonnen. De carnavaleske uitdossing van sommige afhalers maakten het feest compleet.

Kamp

Minister Kamp hield de thuiskomers voor dat ze relatief kort in Irak zijn geweest, maar wel in een cruciale periode voor dat land. "Dankzij uw inzet hebben de Irakezen nu kans op democratie en rechtsbescherming", aldus de minister. Hij wees erop dat de Nederlandse militairen in Irak veel meer hebben gedaan dan alleen zorgen voor stabiliteit. Hij stond kort stil bij de twee gesneuvelde Nederlanders en de gewonden die er zijn gevallen.

Verkiezingen

Op 7 maart droeg het Nederlandse detachement in Irak de verantwoordelijkheid over aan de Britten. De afgelopen twintig maanden zijn ongeveer 1350 Nederlandse soldaten in de provincie Al Mathanna vooral betrokken geweest bij de veiligheid rond de verkiezingen in januari.

Na de overdracht aan de Britten is er nu een einde gekomen aan de Nederlandse inzet in Irak. In totaal zijn er ongeveer 7000 militairen geweest, afkomstig van alle legeronderdelen. De laatste groep komt in april terug naar Nederland.