AMSTERDAM - Drie jongeren hebben een maand voorwaardelijke celstraf gekregen omdat zij vorig jaar januari een kogelbrief bezorgden bij leraren van het Marcanti College in Amsterdam-West. De scholieren hadden een "top-10 dodenlijst" opgesteld met namen van docenten en medewerkers van de school. Onder deze lijst stond de tekst "voor elke gezakte scholier een meester neer" en een afbeelding van een pistool en een patroonhouder.

De brief werd samen met een kogel onder de deur van het kantoor van een docent geschoven, twee dagen na de dodelijke schietpartij op het Haagse Terra College. Naar eigen zeggen deden zij dit als grap, maar de rechtbank in Amsterdam noemde de bedreigingen maandag zeer ernstig. "De school behoort een veilige omgeving te zijn. Aantasting van juist de veilige schoolomgeving door een bedreiging als deze werkt door in vele geledingen van de maatschappij."

Shock

Ook reageerde de rechtbank op de brief die een woordvoerster namens de slachtoffers voorlas tijdens de zitting twee weken geleden. Zij vertelde dat de angst om neergeschoten te worden opeens erg dichtbij kwam, kort na de moord op conrector Hans van Wieren. "De bedreiging heeft de docenten en medewerkers zwaar geshockeerd, angstig gemaakt en heeft het leven van een paar dusdanig beïnvloed dat zij niet meer konden werken op het Marcanti College", aldus de rechtbank.

Vrijgesproken

Een van de vier scholieren die de politie oppakte, is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Alle vier jongens zaten na hun actie negen tot twaalf dagen in de cel, werden geschorst en kregen een werkstraf van 100 tot 120 uur. De aanvullende maand voorwaardelijke celstraf, gelijk aan de eis van justitie, ziet de rechtbank als "een stok achter de deur".

Twee jongeren blijven tijdens een proeftijd van twee jaar onder toezicht en leiding van Bureau Jeugdzorg Amsterdam.