RAMALLAH - De Palestijnse president Abbas verdient steun bij de opbouw van de Palestijnse staatsstructuren. Dat zei premier Balkenende maandag na een gesprek met Abbas in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Balkenende wilde na afloop niets kwijt over concrete steun aan de Palestijnse Autoriteit. Wel wordt er verder gekeken binnen EU-verband naar hulp aan de Palestijnen.

Haven Gazastrook

Daarbij is onder meer te denken aan de wederopbouw van de deels door Nederland gefinancierde haven in de Gazastrook die door het Israëlische leger aan het begin van de tweede intifada werd vernietigd. De bouwwerkzaamheden verkeerden toen nog maar in het beginstadium.

De Nederlandse premier uitte zijn zorgen over radicale Palestijnse groepen zoals Hamas die het bestaansrecht van Israël niet erkennen. Volgens Balkenende is deze positie "op de lange termijn niet houdbaar".

Hamas

Hamas wil in de zomer aan de parlementsverkiezingen deelnemen. Bij recente gemeenteraadsverkiezingen versloeg Hamas de Fatah-partij van Abbas met zeer ruime cijfers.

Volgens de minister-president heeft Abbas laten weten dat de ontruiming van de Israëlische nederzettingen niet snel genoeg gaat. "Vanuit hun positie begrijp ik dat", aldus Balkenenede. Hij heeft verder de doodstraf ter sprake gebracht, maar op dit punt wilden de Palestijnen niets weten van een beleidswijziging.

Kennismaking

Balkenende beschouwt de reis naar het Midden-Oosten vooral als een kennismakingsbezoek. Voor het gesprek met Abbas werd namens Balkenende een krans gelegd bij het graf van oud-president Yasser Arafat. In het kantoor van Abbas tekende de premier later nog het condoleanceregister van de overleden Palestijnse leider.

Na het treffen met Abbas volgde een ontmoeting met de Palestijnse premier Qurei. Later op de dag spreekt Balkenende de Israëlische premier Sharon.