MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Maastricht vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige Rhonda K.. Zij is volgens justitie de opdrachtgeefster van de zogeheten kofferbakmoord.

De vrouw liet volgens de aanklager haar vriend Ger Douven (51) uit Schinveld vermoorden, omdat hij haar mishandelde en bedreigde en zijn verdwenen drugsgeld opeiste. Bovendien was Rhonda een relatie met een andere man begonnen. De huurmoord op Douven werd betaald met zijn eigen drugsgeld, constateert het OM.

Het verkoolde lichaam van Douven werd op 12 maart 2003 teruggevonden in de kofferbak van zijn uitgebrande auto in het Danikerbos bij Puth-Schinnen. De man bleek te zijn doodgeschoten. Douven werd vermoord toen hij op proefverlof was. Hij zat een gevangenisstraf van drie jaar uit voor handel in drugs.

Sterke verwantschap

De 48-jarige hartsvriendin van Rhonda, T. H., hoorde zeven jaar tegen zich eisen. Het OM constateert dat zij zich de ellende van Rhonda zo aantrok, dat ze haar zoon R. H.vroeg om een huurmoordenaar te zoeken. Ook T. bleek in haar leven te zijn mishandeld door mannen, zodat ze een sterke verwantschap met Rhonda voelde. Bovendien had Rhonda de beautysalon van T. deels voorgefinancierd met het drugsgeld van Douven, aldus het OM.