KUALA LUMPUR - Een bende van 35 piraten, gewapend met machinegeweren en raketgranaten, heeft dit weekeinde bij Maleisië een volbeladen gastanker gekaapt. Het schip is snel vrijgegeven, maar de kapitein en een medewerker zijn gegijzeld en meegenomen. Dat heeft maandag een instantie gemeld die de veelvoorkomende piraterij in de Straat van Malakka volgt.

De Straat van Malakka staat bekend om de vele overvallen door criminelen. De piraten hebben het gemunt op geld en sieraden. De laatste tijd worden steeds vaker bemanningsleden gegijzeld voor losgeld. Eind vorig jaar werd een sleper van zee- en bergingsbedrijf Smit overvallen. Piraten openden toen het vuur op de zeesleper.

Gijzelaars

De criminelen vragen losgeld voor de twee gijzelaars. Volgens het in Londen gevestigde Internationaal Maritiem Bureau (dat een apart bureau voor piraterij kent) onderhandelt de eigenaar van de tanker met de ontvoerders. De overvallers behoren mogelijk tot de GAM, de rebellenbeweging die in Atjeh vecht voor onafhankelijkheid.