LELYSTAD - De politie gaat automobilisten in Flevoland op snelheid controleren met de eerste verplaatsbare trajectcontrole van Nederland. Daarmee kunnen elf gevaarlijke wegvakken in de provincie worden gecontroleerd. Het systeem wordt maandag in gebruik genomen in Lelystad.

Trajectcontrole is niet uniek in Nederland, maar volgens de politie is er nog nergens een mobiel systeem in gebruik. Vanuit heel Europa is al interesse getoond voor de verplaatsbare trajectcontrole, weet een woordvoerder.

Bij trajectcontrole wordt de snelheid van bestuurders niet op één punt, maar over een langere afstand gemeten. Aan het begin en aan het einde van een wegvak wordt de weggebruiker gefotografeerd. Daarna berekent een computer de gemiddelde snelheid over dat traject.

Trajectcontrole

Met het mobiele systeem gaat de politie vier gevaarlijke wegen in Flevoland controleren. "We kunnen de trajectcontrole elk dag ergens anders neerzetten, als we dat willen. We hebben daarvoor de plekken uitgekozen waar de meeste ernstige ongevallen gebeuren door te hoge snelheid", legde de zegsman uit.