BRUSSEL - Nederlanders lopen minder warm voor de ophanden zijnde uitbreiding van de Europese Unie met landen als Polen en Tsjechië. In de drie grote lidstaten Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië houdt de steun nog steeds niet over.

Uit een recente EU-peiling blijkt iets meer dan de helft (56 procent) van de Nederlanders voorstander van een vergrote unie. Dat is 2 procent minder dan vorig najaar. Eenderde (34 procent) is tegen, een stijging van 3 procent.

In Duitsland, vooral in het westen, is 42 procent voorstander van de uitbreiding, een daling van 5 procent, en 37 procent tegen, een stijging van 2 procent. In de gehele Unie blijft de steun redelijk stabiel. Vijftig procent van de Europeanen, 1 procent minder dan in oktober vorig jaar, steunt de uitbreiding, die ergens in 2004 moet plaatsvinden.

Beslissende fase

Op de Europese top in het Spaanse Sevilla, vrijdag en zaterdag, komt de uitbreiding ter sprake. De toetredingsonderhandelingen zijn in de beslissende fase en vooral de landbouw zorgt voor problemen. Nederland en Duitsland verzetten zich tegen een voorstel de 'nieuwe' boeren ook inkomenssteun te verstrekken.

Eurobarometer

De euro staat in een goed blaadje bij de meeste Europeanen. Volgens de jongste "eurobarometer" steunt 67 procent de eenheidsmunt, een stijging van 6 procent. Vorig voorjaar was dat nog minder dan de helft.

In Nederland is de steun ondanks de onvrede over de aanhoudende inflatie, toegeschreven aan de overgang naar de euro, groeiende en ligt op 75 procent, een stijging met 4 procent. Eenvijfde (22 procent) is tegen.