AMSTERDAM - Er moet een verbod komen op de snorfiets. Jonge beginnende automobilisten mogen niet meer 's nachts rijden of passagiers vervoeren. De snelheidslimieten moeten worden aangepast aan specifieke verkeerssituaties. Dat zijn enkele adviezen aan minister van Verkeer Karla Peijs die staan in een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Verkeersveiligheid (SWOV). De Telegraaf bericht uit het rapport.

Een verbod op de snorfiets zou per jaar vijftien verkeersdoden, 304 zwaargewonden en 259 opnames bij spoedeisende hulp voorkomen. SWOV adviseert alleen nog de fiets met hulpmotor, de zogenoemde spartamet, toe te staan. Brom- en snorfietsers vormen ongeveer 10 procent van het totaal aantal verkeersdoden en 15 procent van de ziekenhuisgewonden.

De stichting pleit ervoor snelheidsbegrenzers in te bouwen in auto's van notoire snelheidsovertreders. Door auto's uit te rusten met Systemen voor Intelligente Snelheids Aanpassing (ISA's) wordt het niet meer mogelijk op bepaalde plekken harder te rijden dan toegestaan. Bij het binnenrijden van een 30-km wijk bijvoorbeeld, wordt aan de hand van een navigatiesysteem bepaald dat het gaspedaal niet verder kan worden ingetrapt.