ROME - Paus Johannes Paulus II heeft zondag het Gemelli-ziekenhuis in Rome verlaten, achttien dagen nadat hij daar een keeloperatie had ondergaan. De 84-jarige kerkvorst verliet de kliniek in een grijs busje, dat hem terugbracht naar het Vaticaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De paus werd op 24 februari met ernstige ademhalingsmoeilijkheden opgenomen. Hij onderging een tracheotomie, waarbij een buisje in zijn keel werd geplaatst om hem te helpen ademen. Volgens Italiaanse media hadden de artsen de paus liever nog een paar dagen in het ziekenhuis gehouden, maar wilde hij zelf graag naar huis.

Gedelegeerd

Het Vaticaan heeft laten weten dat de paus zelf zal beslissen welke rol hij zal spelen in de week voor Pasen. Hij heeft de belangrijkste taken in die week gedelegeerd aan zijn belangrijkste kardinalen, maar kan wellicht zelf ook zijn opwachting maken bij sommige vieringen.

Goede zondag

Eerder zondag sprak de paus voor het eerst sinds zijn operatie in het openbaar. Hij verscheen voor het raam van zijn ziekenhuiskamer en wenste de gelovigen die zich daar hadden verzameld een "goede zondag".