WASHINGTON - Europese landen onderzoeken of agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de wet overtreden door verdachten van terrorisme in Europa op te pakken en vervolgens over te brengen naar landen waar ze tijdens verhoor worden gemarteld. Dat heeft The Washington Post zondag bericht.

Volgens de krant hebben Zweden, Duitsland en Italië een onderzoek ingesteld naar de vraag of de CIA illegaal verdachten heeft gedetineerd en naar een ander land heeft overgebracht.

Vrijgelaten

Het zou gaan om zeker vijf mannen die zeiden te zijn ontvoerd en in een ander land te zijn ondervraagd en gemarteld. Toen bleek dat ze niets met de terreurorganisatie al-Qaeda te maken hadden, zijn ze weer vrijgelaten.

Hardhandig

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Washington ervan dat verdachten worden overgebracht naar landen als Egypte, Jordanië, Pakistan en Afghanistan, waar ze op hardhandige wijze aan de tand worden gevoeld.

Mensenrechten

De CIA voert dergelijke "uitleveringen" doorgaans uit met hulp van bevriende lokale inlichtingendiensten. De Europese autoriteiten onderzoeken of deze praktijk een schending is van de soevereiniteit van hun land en mensenrechten, aldus de krant.

Ook zouden de autoriteiten de mogelijkheid onderzoeken of de CIA-agenten kunnen worden vervolgd of dat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten.