ROME - De Italiaanse kiescommissie heeft Alessandra Mussolini, de kleindochter van de voormalige dictator Benito Mussolini, uitgesloten van deelname aan lokale verkiezingen in april. Zij zou de handtekeningen die zij nodig had om mee te kunnen doen, hebben vervalst. Dat maakte de commissie zaterdag bekend.

Mussolini, de leider van de ultrarechtse partij Sociaal Alternatief, wilde een gooi doen naar het hoogste ambt in de provincie Lazio, een van de veertien regio's waar op 3 en 4 april verkiezingen worden gehouden. Zij heeft beroep aangekondigd tegen de beslissing van de kiescommissie.

Belediging

"Dit is een belediging van de democratie. Als ze het Sociaal Alternatief gaan uitsluiten, moeten ze alle partijen uitsluiten want alle handtekeningenlijsten zijn vals", aldus Mussolini.

Mussolini richtte haar partij op in 2003, na haar breuk met de rechtse Nationale Alliantie. Zij verliet die nadat partijleider Gianfranco Fini tijdens een bezoek aan Israël publiekelijk het regime van haar grootvader veroordeelde.

Nek-aan-nekrace

De uitsluiting van de omstreden politica, die eerder een carrière als actrice en model ambieerde, kan doorslaggevend zijn in de nek-aan-nekrace tussen de zittende president van Lazio, Francesco Storace, en diens centrumlinkse uitdager Antonio Marrazzo.

Verwacht werd dat Mussolini stemmen zou wegkapen bij Storace. Die maakte er zaterdag dan ook geen geheim van dat hij in zijn nopjes is met haar diskwalificatie. "Tot ziens, Marrazzo", zei hij.