HILVERSUM - Duizenden mensen die via criminele organisaties vanuit West-Afrika in Nederland zijn terechtgekomen, worden hier dusdanig uitgebuit dat er sprake is van moderne slavernij. Dat stelt de directeur van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), N. Laagland.

Volgens de SIOD worden er in landen in West-Afrika duizenden mensen geronseld om in Nederland aan het werk te gaan. Eenmaal hier verdienen ze vaak niet meer dan enkele euro's per uur en moeten ze criminelen voor allerlei diensten betalen. "Ze moeten onder meer voor hun slaapplaats en identiteitspapieren betalen", stelde Laagland zaterdag in het RTL Nieuws. "Hier is sprake van moderne slavernij."

Stoel

De locaties waar de Afrikanen worden ondergebracht, zijn vaak bijzonder slecht. "In hele extreme gevallen kunnen ze alleen een stoel huren voor 150 euro per maand", aldus een woordvoerder van de SIOD. "Zo iemand heeft zijn hele leven verzameld rondom die stoel."

Criminelen

Uit diverse onderzoeken van de opsporingsdienst blijkt dat bendes uit Nigeria en Ghana vele miljoenen verdienen aan de uitbuiting van de illegalen. De criminelen houden tweederde van het inkomen van de illegaal voor zichzelf waardoor deze persoon in veel gevallen niet meer dan 2 euro per uur verdient voor ongeschoold werk in slachterijen, de schoonmaakbranche en de tuinbouw. Volgens de SIOD zijn de werkomstandigheden daar vaak erg slecht. Zo zijn er voorbeelden bekend van fabrieken waar de productieband sneller is gezet, het enorm heet is en de geluidsnormen worden overschreden.

Aangepast

De dienst stelt dat het moeilijk is de uitbuiters aan te pakken omdat die, zodra ze lucht krijgen van een onderzoek, de benen nemen om daarna hun praktijken weer voort te zetten. Daarom heeft de SIOD de werkwijze in de laatste opsporingsonderzoeken aangepast, waardoor toch ook deze mensen opgepakt konden worden.

Voorstellen

Hoeveel verdachten er tot nu toe zijn aangehouden, kon een woordvoerster van de SIOD zondag nog niet zeggen. Om het probleem in de toekomst beter aan te pakken wil de opsporingsdienst binnenkort een aantal voorstellen aan.

Internationaal

Volgens de woordvoerster ligt het voor de hand dat ook in internationaal verband naar oplossingen wordt gezocht. "De West-Afrikaanse bendes bestaan veelal uit mensen die zelf heel veel rondtrekken door Europa en telkens ook maar twee tot drie maanden in Nederland verblijven om hun zaken hier te regelen."

Tand

Het Tweede-Kamerlid Vos (GroenLinks) wil dinsdag de ministers van Justitie en die van Vreemdelingenzaken naar de Tweede Kamer roepen om ze aan de tand te voelen over de moderne slavernij.

Beboet

Volgens de woordvoerster van de SIOD is dit kabinet juist bezig illegale arbeid harder aan te pakken. Een lik-op-stukbeleid is ingezet met hogere boetes en meer opsporingscapaciteit. Zo wees de zegsvrouw erop dat in de onderzoeken naar de West-Afrikaanse bendes ook de werkgevers zijn aangepakt en beboet.

Deze zaken speelden wel allemaal voor 1 januari 2005, waardoor de werkgevers nog een boete kregen van circa 900 euro per illegale werknemer. Met ingang van dit jaar is deze boete verhoogd naar 8000 euro per arbeidskracht.