ROME - De operatie om de ontvoerde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena in Irak te bevrijden, waarbij een agent van de Italiaanse geheime dienst om het leven kwam, moest geheim blijven voor de Amerikanen. Dat heeft de Italiaanse generaal Mario Marioli, plaatsvervangend commandant van de internationale troepenmacht in Irak, gezegd, meldde de krant La Repubblica van zaterdag.

Met die verklaring komt het verhaal van Sgrena dat de Amerikanen na haar bevrijding doelgericht op haar geschoten zouden hebben, omdat zij niet wilden dat zij levend vertrok, in een ander daglicht te staan.

Verklaring

La Repubblica schreef dat Marioli tegenover onderzoekers van de justitie in Rome verklaard heeft dat de tijdens de operatie doodgeschoten geheim agent Nicola Calipari hem tot tweemaal toe heeft gezegd dat de Amerikaanse bondgenoot beslist niet op de hoogte mocht worden gesteld van de bevrijdingsactie en het vertrek van Sgrena uit Irak.

Marioli vroeg op 4 maart tussen vier en vijf uur 's middags, toen de bevrijdingsoperatie nog gaande was, voor de eerste keer of de Amerikanen op de hoogte gesteld moesten worden. Toen Sgrena al bevrijd was, maar de operatie nog niet was afgerond, stelde hij de vraag voor de tweede maal. Ook toen was het antwoord ,,neen'', ook al had Marioli gezegd dat niet inlichten van de Amerikanen zou kunnen leiden tot een kwartier wachten bij de controlepost bij de toegang tot de luchthaven.

Geen vertrouwen

In een gesprek met het Italiaanse persbureau Ansa heeft Sgrena gezegd dat zij geen vertrouwen heeft in het onderzoek naar de gang van zaken tijdens en na haar bevrijding. Zij zei dat het voelt alsof zij in staat van beschuldiging is gesteld, omdat zij is bevrijd.

Oproep

Sgrena heeft zaterdag via de Franse zender TF1 een oproep gedaan aan de ontvoerders van de Franse journaliste Florence Aubenas. Zij vroeg daarin om vrijlating en "dezelfde clementie zoals mij is verleend. Laat haar vrij".