LONDEN - Het Hogerhuis van het Britse parlement is vrijdag toch akkoord gegaan met de nieuwe antiterrorismewetgeving van de regering van premier Blair. Daarmee komt een einde aan een impasse van ruim twee dagen.

Het marathondebat in het Hogerhuis duurde ruim dertig uur, een record. De oppositie van Conservatieven en Liberaal-Democraten ging overstag nadat Blair had toegezegd dat er volgend jaar een mogelijkheid komt de wetgeving eventueel vergaand aan te passen.

Maatregelen

De oppositie had geëist dat de wet met strenge maatregelen tegen potentiële terroristen volgend jaar automatisch afloopt, de zogenoemde 'zonsondergangclausule'. Blair was hier tegen. De clausule zou volgens hem een signaal van zwakte naar de terroristen zijn.

Uiteindelijk is de clausule niet letterlijk toegevoegd aan het wetsontwerp, maar de oppositie spreekt toch van een overwinning. "Het is een zonsondergangclausule, alleen niet in naam", zei Michael Howard, de leider van de Conservatieven.

Concessie

Onder druk van het Hogerhuis, waar de Labour-partij geen meerderheid heeft, had de regering eerder al een belangrijke concessie gedaan. Rechters krijgen het laatste woord bij het opleggen van vrijheidsbeperkingen aan terreurverdachten. De regering wilde dit recht eigenlijk voorbehouden aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Het Lagerhuis was eerder - met moeite - wel akkoord gegaan met het oorspronkelijke voorstel. Omdat het Hogerhuis de wet voortdurend blokkeerde ontstond een patstelling waarbij het voorstel dreigde heen en weer te gaan tussen beide kamers van het Britse parlement.

Zonder proces

De nieuwe wetgeving moet de Britse antiterreurwetten vervangen die na de aanslagen van 11 september 2001 van kracht werden. Onder de oude wet mochten buitenlanders die werden verdacht van terroristische activiteiten, zonder proces of aanklacht voor onbepaalde tijd worden opgesloten. Eind vorig jaar oordeelden de Law Lords, het hoogste rechtscollege, dat dat in strijd is met de grondwet, vooral omdat het alleen van toepassing was op buitenlanders.

Londen wil nu onder meer de preventieve detentie vervangen door huisarrest, die ook voor Britten geldt.