GUATEMALA - De Nederlandse toeristen die begin deze week werden vastgehouden in hotels bij de befaamde Maya-ruïnestad Tikal in het tropische regenwoud van Guatemala, zijn woedend op reisbureau Summum. Volgens de Nederlanders laat het bureau ze in de steek door ze voor de extra kosten te laten opdraaien.

Sommige toeristen zouden te weinig geld hebben om zelf een vlucht te boeken naar Mexico Stad, van waar ze terug zouden vliegen naar Nederland. "We kunnen absoluut niet bevatten dat we na een dusdanig zware emotionele gebeurtenis door Summum op deze manier in de steek worden gelaten", zo schrijven twaalf van de Nederlanders in een e-mail aan het ANP.

Summum Reizen heeft inmiddels laten weten "bij wijze van uitzondering alle extra verblijfs- en repatriëringskosten voorlopig voor haar rekening nemen, zodat de reizigers zich hier geen zorgen om hoeven te maken. Ze hebben immers genoeg te verduren gehad." De kosten zullen door Summum Reizen later weer op het Calamiteitenfonds worden verhaald.

Bijna zestig buitenlandse toeristen, onder wie in totaal zeventien Nederlanders, zaten vast omdat duizend oud-strijders van paramilitaire organisaties beletten hen te vertrekken. De opstandelingen eisten een schadevergoeding van de Guatemalteekse overheid.

Gijzelneming

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag was er geen sprake van een gijzelneming. De toeristen konden in en rond het hotel vrij bewegen, maar alleen niet weg uit het gebied omdat de oud-strijders een aantal wegblokkades hadden opgericht. Er was geen sprake van stress of paniek, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Chaos

De toeristen denken daar anders over. "Door de continue chaos aan informatie ontstaan de eerste zware emoties: angst, chaos, onzekerheid, paniek, verdriet, stress en frustratie." De busrit van het hotel naar de plaats Flores kwam langs een wegblokkade.

Kapmessen

"Enkelen van ons duiken onder de bank, tranen en angst alom. De boeren schreeuwen dreigend richting de bussen en zijn in bezit van knuppels en kapmessen." Summum laat weten in overleg te zijn met de Algemene Nederlandse Vereniging Reisorganisaties en het Calamiteitenfonds over een oplossing.

/NIEUWSToeristen in Guatemala weer vrijgelaten