DEN HAAG - Oud-PvdA-leider Ad Melkert (49) is een serieuze kandidaat voor de topfunctie bij de grootste VN-organisatie, het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. Hij is voorgedragen door het kabinet. De functie is vacant sinds het vertrek van de Brit Mark Malloch Brown naar het kabinet van VN-baas Kofi Annan.

Premier Balkenende zei vrijdag in het RTL Nieuws dat "het altijd goed is als Nederland meedoet. Nederland wordt gezien als een betrouwbare partner, we draaien actief mee. Melkert doet het uitstekend bij de Wereldbank, we gaan nu afwachten hoe de procedure verder verloopt."

Bedreigd

Melkert stapte op als fractievoorzitter van de PvdA na de desastreus verlopen verkiezingen van 15 mei 2002. Hij werd na de moord op Pim Fortuyn bedreigd met de dood en moest met zijn gezin enige tijd onderduiken. Na een korte periode als gewoon Kamerlid zocht hij de luwte buiten Den Haag. Het nieuwe kabinet van CDA, VVD en LPF droeg hem voor als bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington, een functie die hij in juli 2002 ook daadwerkelijk kreeg.

De kandidatuur van Melkert heeft ook nu de steun van premier Balkenende en van minister Bot van Buitenlandse Zaken. Zij kregen eerder voor elkaar dat oud-CDA-leider De Hoop Scheffer secretaris-generaal bij de NAVO werd en de VVD'er De Vries de terrorismecoördinator van de Europese Unie.

Voorvechter

Melkert heeft in de race voor de topfunctie te maken met de Noorse minister van Ontwikkelingssamenwerking Hilde Frafjord Johnson. Groot-Brittannië heeft Valerie Amos, voorgedragen. Zij is een voorvechter van vrouwenrechten en de eerste zwarte leider in het Britse Hogerhuis.

Ad Melkert werd op 12 februari 1956 geboren in Gouda. Hij volgde het Gymnasium-A en studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1986 kwam hij op dertigjarige leeftijd in de Tweede Kamer. Acht jaar later werd hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste paarse kabinet van premier Kok. In 1998 werd hij fractievoorzitter van de PvdA in de Kamer.