TRIPOLI - Alle Syrische militairen hebben zich uit het noorden van Libanon teruggetrokken. De Syrische inlichtingendiensten moeten nog wél worden geëvacueerd, aldus een Libanese militaire bron. Syrië heeft 14.000 soldaten in Libanon. De militairen hebben vrijdag hun stellingen verlaten.

Volgens de bron bezetten de Syrische inlichtingendiensten nog steeds zes kantoren in het noorden van het land. Voorheen waren volgens schattingen ongeveer 3000 Syrische militairen in de regio gelegerd.

De eerste fase van de Syrische hergroepering begon dinsdag en neemt een week tot tien dagen in beslag. Damascus besloot hiertoe na zware Libanese en internationale druk. De eerste terugtrekking treft 6000 Syriërs, gestationeerd in Noord-Libanon en in de bergen rond Beiroet.

Totale terugtrekking

De huidige operatie moet de opmaat vormen voor een totale terugtrekking van Syrië uit het buurland. De roep om het vertrek van Syrische soldaten groeide na de moordaanslag op de Libanese ex-premier al-Hariri. Damascus ontkent hierbij betrokken te zijn geweest.