RIJSWIJK - Het ministerie van Onderwijs is verbaasd over de uitkomsten van een vergelijking tussen Vlaamse en Nederlandse schoolkinderen. De spruiten van onze zuiderburen zijn in vrijwel alles stukken beter. Die van ons presteren ronduit slecht, zo hebben de Universiteit van Gent en het Nederlandse Instituut van Psychologen vastgesteld.

Het ministerie verwijst donderdag naar een onderzoek van het CITO in samenwerking met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO. Daaruit blijkt dat de 15-jarigen in het Nederlandse vmbo, havo en vwo het heel goed doen op de terreinen lezen, natuurwetenschap en vooral wiskunde.

Hoe het dan komt dat Nederlandse kinderen tot 16 jaar veelal niet weten hoe je 'adres' of 'pensioen' schrijft en geen idee hebben waar de zon opkomt, kan het ministerie niet verklaren. Het is ook nog niet in bezit van het onderzoek.

Ouders in de zuidelijke provincies zullen niet allemaal verrast zijn. Die sturen hun kinderen in veel gevallen al naar Belgische scholen vanwege het betere en strengere onderwijs.

/NIEUWSVlaamse kinderen weten meer dan Nederlandse