MIDDELBURG - De Westerscheldetunnel krijgt vanaf augustus een trajectcontrolesysteem. De provincie Zeeland heeft dit vrijdag bekendgemaakt.

De provincie acht het snelheidscontrolesysteem noodzakelijk omdat verkeersongevallen in tunnels een grotere impact hebben dan ongevallen op wegen.

Doorstroming

Zo is de hulpverlening moeilijker door de beperkte ruimte en is de doorstroming van het verkeer vaak onmogelijk in een tunnel waar een ongeval heeft plaatsgevonden.

Maximum snelheid

Bovendien houden veel weggebruikers zich in de Westerscheldetunnel niet aan de maximum snelheid van 100 kilometer per uur. Sinds de opening in maart 2003 zijn er tientallen ongelukken gebeurd. Een trajectcontrolesysteem berekent de gemiddelde snelheid van een weggebruiker over een langere afstand.

Zeelandbrug

Voor Zeeland is dit het tweede trajectcontrolesysteem. Sinds november 2004 zorgt een dergelijk systeem op de Zeelandbrug ervoor dat weggebruikers zich aan de maximale snelheid houden, en met succes: het overtredingspercentage is gedaald van 20 procent naar 1 procent, zo meldde de provincie.