ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag de 62-jarige P. van B. uit Varik veroordeeld tot 102 dagen cel, voor dood door schuld op zijn echtgenote. De man zette in augustus 2003 zijn auto stil op een spoorwegovergang bij Culemborg op het moment dat er een intecity kwam aanrijden. Hij kon zelf op tijd uit de auto springen, zijn vrouw (59) niet en was na de botsing op slag dood.

De opgelegde straf is gelijk aan de lengte van het voorarrest waarin de man heeft gezeten. Hij hoeft daarom niet meer de cel in. Het Openbaar Ministerie (OM) had een veel hogere gevangenisstraf, namelijk vijftien jaar, tegen Van B. geëist voor moord op zijn vrouw. De rechtbank vindt het echter dat de aanklager niet heeft bewezen dat de man de opzet had zijn vrouw te doden.

Intercity

Op het moment dat de intercity met een vaart van 130 kilometer per uur kwam aanstormen, reed Van B. met een boog om de dalende spoorbomen heen. Hij negeerde de rode, knipperlichten en de toeterende machinist. Vervolgens kwam hij midden op de spoorbaan tot stilstand. Zelf kon hij nog net op tijd uit de auto springen, maar zijn vrouw lukte dat niet. De auto met daarin de vrouw werd meegesleept door de trein.

Plan

Volgens het OM was alles een vooropgezet plan. Van B. wilde zijn vrouw doden omdat er financiële problemen waren en zijn vrouw ernstig ziek was. Van B. ontkent dit. Hij verklaarde diverse malen voor de rechtbank dat hij zich van het ongeval niet veel meer kon herinneren. Door medicijngebruik zou hij een black-out hebben gehad.

Strafzaak

De strafzaak tegen Van B. werd verschillende keren aangehouden om deskundigen te laten onderzoeken of het mogelijk was dat hij door een black-out zijn auto niet meer onder controle had en daardoor op de spoorwegovergang terechtkwam.

Deskundigen waren op dit punt niet geheel eensluidend in hun oordeel. Zij bestempelden dit als onwaarschijnlijk, maar niet geheel uitgesloten. Volgens de rechtbank is het niet onmogelijk dat Van B. als gevolg van stress en slaaptekort in een sluimertoestand is geraakt.